Popis
Složení
Černý čaj Ceylon Orange Pekoe 100%Více o čaji
Odborníci o Ceylon Orange Pekoe říkají, že je hladký a osvěžující. Z našich zkušeností plyne, že kromě těchto skvostných vlastností ho zákazníci milují i pro jeho povzbuzující účinky. Mnozí berou přípravu tohoto tradičního čaje jako několik minut relaxace. Vaření vody, nabírání dlouhých černých lístků, zalití a sledování, jak se nálev zbarvuje do jiskrného jantarového tónu – to všechno patří k malým každodenním radostem příznivců kvalitního čaje. Ať už ho doladí mlékem, nebo po vychlazení ozdobí plátkem citronu - Ceylon Orange Pekoe bude vždycky patřit do top ten černých čajů.
Země původu | Cejlon |
Chuť | Citrusová |
Nadm. výška | 1067m - 1524m |
Region | Dimbula |
Sběr | Poslední sklizeň |
Příprava
100 °C | 3-5 minut | 1 čajová lžička na 1,5-2 dl |
Návod na přípravu
- Černý čaj zalijte vroucí vodou (100 °C), v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.
Původ čaje
Tento čaj roste na úbočích vysokých pohoří Srí Lanky (Cejlon). Pro jeho chuť je určující nadmořská výška, jihozápadní monzunové deště a poměrně chladné počasí v období od ledna do března. Oblast Dimbula, odkud Ceylon Orange Pekoe pochází, patří k historicky prvním čajovým lokalitám na Cejlonu.
Sklizeň čaje
Lidé, kteří čajové lístky sklízí, tak mají se sběrem a výrobou čaje několikagenerační zkušenosti. Čaj třídy Pekoe se skládá pouze z listových pupenů, které se trhají bez pomocí nehtů nebo jakýchkoliv ostrých nástrojů, jen bříšky prstů. Tak, aby se zamezilo mechanickému poškození lístečků. Čaj sklízejí většinou pouze ženy, denně jsou schopné natrhat 15-20 kg čerstvých čajových lístků. Ty jsou velmi rychle převezeny k třídění a sušení. Dále se válcují, kroutí a ponechají procesu kvašení v teple a vlhku. Ze zelených lístků se tak stávají černé, již fermentované.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.