Popis
Složení
Černý čaj China Keemun Congu, Aroma přírodníNálev a chuť čaje
Royal Earl Grey dává tmavý, hnědočervený nálev, který silně voní bergamotem. Přírodní silice nádherně doplňuje tradiční černý China Keemun, takže kompozice je ve výsledku nasládlá, velmi voňavá a slabě orchidejová.
Země původu | Čína |
Chuť | Bergamot, Sladká |
Nadm. výška | 2000m |
Sběr | Poslední sklizeň |
Příprava
100 °C | 3-5 minut | 1 čajová lžička na 1,5-2 dl |
Návod na přípravu
- Černý čaj zalijte vroucí vodou (100 °C), v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.
Původ čaje
Čínský Keemun, který dává čaji Royal Earl Grey základ, byl sklizen v provincii Jiangxi. Díky subtropickému klima a bohatým, vlhkým létům, se tam čajovníkům čínským (Camellia sinensis) dobře daří.
Keemun má poměrně krátkou historii. Poprvé byl vyroben v roce 1875, v podstatě jako pokus státního úředníka Yu Quianchena, který se vypravil do Fujianu učit tajemství produkce tamních čajů. Výsledky předčily jeho očekávání a Keemun rychle pronikl na anglický trh, kde se stal součástí tradičních snídaňových čajových směsí.
Drobné čajové lístky pro China Keemun se sklízejí většinou v kopcích, a to koncem dubna nebo začátkem května. Dělníci je rozloží a nechají zavadnout, pak je ručně svinují. Během tohoto kroku je narušena struktura čaje a dochází k uvolnění šťávy. Ta zvýší mezi lístky vlhkost a zahájí přirozenou oxidaci enzymů. Jde samozřejmě o proces řízený a bedlivě dozorovaný. Sleduje se teplota fermentačního procesu, vlhkost i doba, po kterou probíhá. Když dosáhne čaj požadované chutě a aroma, je usušen na pánvi nebo pomocí horkého vzduchu.
Royal Earl Grey je vyráběn přidáním bergamotové silice k čaji China Keemun. Jde o éterický olej získávaný z plodů podobných citronům. Bergamot se používá v kosmetice i pro aromatizování čajů.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.