ČERNÝ ČAJ VANILKOVÝ SEN

Neohodnoceno
 

Máte rádi nekomplikované chutě? Takové, co po prvním doušku zůstávají na patře a když pomalu mizí, vyvolávají touhu po dalším loku? Pokud ano, je pro vás Vanilkový sen tím pravým. Jednoduchá a přitom velmi zajímavá kombinace kvalitního čaje s vanilkou zachutná pravidelným vyznavačům černého čaje, ale také občasným ochutnávačům. Doporučujeme s kapkou mléka.

210 Kč
Kategorie Káva, čaje, bylinné směsi
Zvolte variantu
Kód produktu 1478/100 Množství: 100 g Skladem 210 Kč
   
 

Složení

Černý čaj, Kousky vanilky 2%, Aroma

 

Nálev a chuť čaje

Černý čaj Vanilkový sen dává tmavě jantarový nálev. Jeho chuť je svěže svíravá, občerstvující, v závěru sladká. Doplňuje ji hřejivá vanilka. Výsledná kompozice připomíná bourbon.

Země původu EU
Chuť Bourbon, Vanilka

 

 

Intenzita
    
 
Trpkost
    
 
Množství teinu
    
 
Kvalita
    
 
Opakované zalití
    

  

Původ čaje

Černý čaj si možná spojíme spíš s anglickou královnou než čínskými čajovými mistry. Přesto to byli právě oni, kdo „trvanlivou“ verzi čaje dali světu. V polovině 17. století totiž poptávka po lahodném nápoji z čajových lístků vzrostla i v Evropě. Ovšem zelené a bílé čaje během několikaměsíčního

transportu ztrácely barvu, chuť i vůni. Delší oxidace enzymů (nesprávně fermentace), ke které při výrobě černého čaje dochází, je zárukou uchování všech žádoucích senzorických vlastností. Čaj tak mohl putovat klidně i na zmíněný anglický dvůr.

Jak výroba černého čaje vypadá? Nejprve je potřeba naškubat dostatek lístků čajovníků čínských (Camellia sinensis). V případě vzácných čajových sort je sklízejí ručně ženy a dívky do velkých bambusových košů. Pak se čaj nechává zavadnout a je rolován nebo natřásán. Tím dojde k narušení buněčných struktur v listech, uvolnění šťávy a zahájení oxidace enzymů. Tento proces je velmi bedlivě sledován a kontrolován manažerem plantáže. Na správné teplotě čaje a délce oxidace závisí výsledná kvalita. Jakmile je oxidace dostatečná, putuje čaj k sušení, dělníci ho třídí a balí.

Sluší se zmínit také druhou ingredienci Vanilkového snu – vanilku. Aromatické koření je dobře známo z potravinářství nebo kosmetického průmyslu. Tobolky vanilovníků (Vanilla), což jsou mimochodem orchideje), byly do Evropy poprvé přivezeny začátkem 16. století. Původně se vanilovníky vyskytovaly v Mexiku, dnes je možné je díky objevu umělého opylení pěstovat na Madagaskaru, ve Francouzské Polynésii nebo na Bourbonském ostrově. Vanilka je oblíbená pro specifickou vůni a sladkou chuť.

 

Příprava

Teplota 100 °C  Doba přípravy 3-4 minuty  Množství 1 čajová lžička na 1,5-2 dl 

 

Návod na přípravu

  1. Černý čaj zalijte vroucí vodou (100 °C), v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
  2. Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
  3. Doba vyluhování 3-4 minuty (přikrytý šálek), poté přeceďte.

 

Nutriční hodnoty / 100ml nálevu čaje
Energetická hodnota: 4 kJ / 2 kcal
Tuky: 0.1 g
z toho nasycených: 0.1 g
Sacharidy: 0.1 g
z toho cukry: 0.1 g
Bílkoviny: 0.1 g
Sůl: 0.01 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: