Benefity černých čajů, rozdělení a vše, co milovník by měl znát

ČERNÝ  ČAJ 

Jste milovníci kávy nebo čaje?

černý čaj benefity, přínosy

Já (Radka, ta starší v týmu ) patřím do skupiny čajomilců a to černého čaje.

Černý čaj je typický zástupce všech čajů. V Evropě byl dlouhou dobu jediným známým čajem a to zřejmě proto, že všechny ostatní čaje (zelený, bílý) po cestě lodí ztrácely aroma i barvu, zatímco černý čaj byl díky fermentaci „zakonzervován“ a snáze přečkal náročný transport.

Černý čaj se vyrábí z lístků čajovníku (camellia sinensis),  které prošly fermentací (oxidací), díky níž má čaj svou charakteristickou tmavou červenou barvu, která přechází do temně hnědé a jeho chuť je plná a svěží. Černý čaj má silnější vůni než ostatní méně oxidované čaje jako např. zelený nebo bílý čaj.

Pro výrobu černého čaje je specifická oxidace polyfenolů, označovaná také jako fermentace. Aby mohl chemický proces proběhnout, musí být čajové lístky mechanicky poškozeny, jen tak se z jejich buněk uvolní šťáva, která fermentaci katalyzuje. Proces trvá od několika málo minut až po dvě hodiny. Příliš dlouho fermentovaný čaj má nepříjemnou zemitou chuť. Fermentaci ukončí sušení při zhruba 80 °C.

Černý čaj má pozitivní vliv na zdraví. Obsahuje na 400 různých látek, najdeme mezi nimi především kofein, polyfenoly, flavanoly, flavonoidy, vitaminy C, řady B, A i K, enzymy, minerální látky a stopové prvky. Hlavní účinnou látkou je kofein, v případě čaje uváděný pod názvem tein. Čerstvé čajové lístky ho mohou obsahovat až 7 %, častěji to však bývá okolo 5 %. Tein se do nálevu uvolňuje nejvíc prvních 30 vteřin. A jeho účinky?

  • Povzbuzuje nervový systém
  • odstraňuje únavu a nespavost
  • zlepšuje soustředění
  • pomáhá zlepšovat zažívání
  • pomáhá s posilováním imunity 

Černé čaje můžeme rozdělit na dvě skupiny a to na čisté černé čaje a na aromatizované černé čaje.

Čisté černé čaje jsou silné a aromatické nápoje, které Vám pomohou zahnat únavu a zlepší  Vám  koncentraci. Mají různorodé chutě a vůně a to podle oblasti, kde rostou a sklízí se.

Základní třídění černých čajů je na:

 Whole leaf tzn. celolistový čaj, který obsahuje celé lístky, které jsou jen zřídka polámané. Pro uvolnění aroma se musí déle louhovat

Broken tzn. zlomkový čaj, který obsahuje drcené lístky. Čaj bývá označován písmenem B. Nálev je hotov rychleji a bývá vydatný. 

Nejslavnější černé čaje pocházejí z indického Darjeelingu nebo Assamu. Černý čaj z Ceylonu - Srí Lanky je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších po celém světě pro svou výraznou vůni a bohatou, plnou chuť.  Špičková je také produkce Číny.

Mezi mé nejoblíbenější patří Ceylon Orange Pekoe z provincie Dimbula na Srí Lance, který má nádherný jantarový nálev a jemnou chuť nebo Darjeeling TGFOP1 Silverhill z oblasti na úpatí Himaláje se svou jemnou svíravostí v závěru. 

Aromatizované černé čaje jsou ochucené černé čaje. Základ tvoří kvalitní cejlonské, čínské nebo indické čaje,  ke kterým se přidává ovoce, koření, bylinky nebo přírodní aroma . Jsou velmi oblíbené pro svou originalitu, barvu, vůni a chuť.

Nejznámějším představitelem je Earl Grey, který je ochucen bergamotovou silicí. Má příjemnou tmavě měděnou barvu a vynikající chuť.

Mezi mé nejoblíbenější patří Vanilkový sen - černý čaj obohacený kousky pravé vanilky nebo Earl Grey Nebeský květ – klasická směs černého čaje a bergamotu, která je obohacena jemnými modrými lístky chrpy, které čaji dodávají krásný vzhled a nezapomenutelnou chuť.

Tak co? Dostali jste chuť na čaj? pokud ano, tak neváhejte mrknout do naší nabídky čajů. :-) 

Nabídku čajů najdete zde: https://www.fenixfitness.cz/caje/