Popis
Složení
Arabica 80%, Robusta 20%, Sušené mléko, Aroma přírodníCrema a chuť
Rozpustná káva Frappe Kokos své jméno nezapře. Příjemná kokosová linka krásně navazuje na kávový základ z mexické arabiky a robusty. Pro tyto kávy je typická nasládlost a lehká citrusovost. Frappe Kokos můžete servírovat rozmíchané v mléce a s kostkami ledu, stejně skvěle chutná v horké verzi pro zahřátí.
Země původu | Mexiko |
Chuť | Kokos |
Nadm. výška | 1350 |
Zpracování | Vymrazování |
Návod na přípravu
- Nasypejte do šejkru 2 čajové lžičky rozpustné kávy Frappe Kokos
- přilijte 200 ml studeného mléka
- přidejte pár kostek ledu
- dobře protřepejte a hned podávejte
Původ kávy
Pokud se máme věnovat původu této lyofilizované kávy, pak uveďme, že její základ je potřeba hledat v Mexiku. Právě tam totiž rostou kávovníky, z jejichž plodů je vyrobena. Mexičtí farmáři obhospodařují malé plantáže v horách, většina ze 711 tisíců hektarů, na kterých se káva v zemi pěstuje, leží na jihu. Mexiko je devátým největším producentem kávy na světě, v posledních letech se zaměřuje na pěstování keřů v režimu organického zemědělství. Pro tamní kávu je typická nasládlá chuť, stopa svěžích citrusů, ale také vanilky, jasmínu nebo bergamotu.
Jak se ze zeleného mexického zrna stane káva, kterou stačí nasypat do hrnku a zalít horkou vodou (případně rozmíchat ve studeném mléce)? Způsoby výroby jsou v zásadě dva, my (spolu s kávomilci) dáváme přednost lyofilizaci. Zachovává vzácné aromatické látky, kvůli kterým máme kávu tolik rádi.
Arabika a robusta, které jsou sklizeny z mexických plantáží, putují do výrobních závodů. Tam je potřeba kávu nejprve šetrně upražit a pomlít. Pak je z ní připraven silný kávový extrakt konzistencí připomínající sirup. Je rozprostřen ve velké komoře lyofilizátoru (sušičky), kde za sníženého tlaku a teploty (až kolem -40 ˚C) sublimuje. Tedy – voda zmrzlá v extraktu přechází rovnou do plynného skupenství a sráží se v kondenzátoru.
Sušení mrazem se uplatňuje v celé škále oborů, od potravinářství přes farmacii, kosmetiku až například po archeologii. Největší výhodou lyofilizace je, že nepoškozuje buněčné stěny a proto zachovává všechny struktury v původním stavu. Zároveň ponechává lyofilizátu tvar, barvu, vůni i chuť vstupní suroviny.
Lyofilizace je dražší metodou výroby rozpustné kávy než rozprašování (sprejování). Ale její výsledek stojí za to.
Kávu stačí zalít horkou vodou, nebo z ní můžete připravit ledové frappé. Tuto rozpustnou kávu by neměli konzumovat lidé s alergií na mléko. Výrobek zároveň může obsahovat stopy lepku, sezamu, sóji, arašídů a dalších ořechů.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.