KÁVA ROZPUSTNÁ SLANÝ KARAMEL

Neohodnoceno
 

Jestli máte rádi sladkou a slanou chuť v jednom, pak je tohle káva, kterou si nenechejte ujít. Jakostní, vymrazovaná a jemně ochucená, přesně pro ráno v přírodě nebo odpoledne u filmu. Rozpustná káva Slaný karamel rozpustí splín i lenošnost. Vlije vám do žil radost a energii. Vždyť je z mexického zrna plného slunce!

115 Kč
Kategorie KÁVA
Zvolte variantu
Kód produktu 1652/100 Množství: 100 g Skladem 115 Kč
   
 

Složení

Arabica 80%, Robusta 20%, Aroma přírodní, Karamel

Crema a chuť

Rozpustná ochucená káva Slaný karamel je vyrobena z mixu mexické arabiky (80 %) a robusty (20 %). Z toho plyne, že její základ je přirozeně nasládlý, s náznakem citrusových tónů. Přidáním aroma slaného karamelu vznikla káva kombinující výše uvedené chutě, a to tak, že podtrhuje karamelovou, tedy sladkou linku, které lehce přizvukuje svěžest ovoce a zakončuje ji atraktivní slanost.

Země původu Mexiko
Chuť Slaný karamel
Nadm. výška 1350
Zpracování Vymrazování

 

Intenzita
    
Kyselost
    
Pražení
    
Zrno
    
Zpracovani
    
 
 

Původ kávy

Mexiko je v kávovém světě zemí dobře známou. Většina plantáží leží na jeho jihu a většina také produkuje arabiku. Káva se v zemi objevila už koncem 18. století, velký rozmach ale čekal farmáře až v 70. letech 19. století. Časem se káva stala nejcennější exportní plodinou Mexika a značnému množství obyvatel přinesla řadu pracovních příležitostí. Přišly však také časy takzvané kávové krize způsobené špatným managementem, nadprodukcí kávy a poklesem cen. Problémy vyvrcholily v letech 1999-2003, kdy kleslo množství zpracovaného zrna a tím pádem i objem investic vrácených do údržby a zvelebování plantáží.

To však nemění nic na faktu, že mexická káva má pořád co nabídnout, a to i díky současné podpoře tamní vlády a iniciativám mnohých neziskových organizací, které motivují pěstitele organické či Fair Trade kávy a zdůrazňují důležitost práce s místními odrůdami. Ty mimo jiné vyžadují méně péče, jejich pěstování má menší dopady na životní prostředí a je poměrně nenáročné na pracovní síly. Dobrou zprávou je, že od roku 2015 do roku 2018 produkce mexických plantáží opět vzrostla.

Rozpustná čili instantní káva není výdobytkem posledního desetiletí, jak by se mohlo zdát. Její historie sahá do roku 1937, kdy byla oficiálně uvedena na trh. Dlužno podotknout, že první verzi takové kávy s názvem Essence of Coffee si připravovali už vojáci během americké občanské války, tedy v letech 1861-1865. Šlo o směs kávového extraktu, sušeného mléka a cukru, údajně konzistence „maziva pro nápravy“. Příliš oblíbenou se nestala, takže její výroba byla ukončena. První patent na instantní kávu v roce 1881 nechal zapsat Alphonse Allais. Stalo se tak ve Francii. Následovala řada dalších pokusů, jak vyrobit kávu, kterou stačí zalít horkou vodou, až vznikla rozpustná káva, jakou známe dnes.

Moderní rozpustná káva je vyráběna buď rozprašováním nebo vymrazováním. My dáváme přednost tomu druhému. Takzvaná lyofilizace, tedy sušení mrazem, totiž v kávě uchová maximum aromatických látek a celou paletu chutí. Lyofilizovaná káva není chuťově plochá, právě naopak. Doporučujeme její výhody vyzkoušet.

Návod na přípravu

  1. Pro optimální přípravu vyberte malý hrnek s obsahem 90 ml.
  2. Použijte 1 nebo 2 lžičky kávy a zalijte převařenou vodou o teplotě 90°C. Vařící voda připraví kávu o její výraznou chuť.
  3. K přípravě kávy vždy použijte čerstvou vodu.

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: