Jak si vybrat vhodnou proteinovou tyčinku
Proteinové tyčinky jsou oblíbenou variantou svačiny na cestu či do práce – ušetříte čas s přípravou, jsou skladné s dlouhou trvanlivostí, doplníte všechny důležité živiny a navíc si často velmi pochutnáte. Na trhu naleznete celou řadu „proteinovek“, po ty méně zdravé a kalorické až po kvalitní s vhodným složením, nenechte se nalákat na zajímavé příchutě typu Mars či na tučný nápis „Fitness“ a před koupí vždy sledujte celé složení tyčinky.
Na co se při výběru zaměřit?
Bílkoviny
Obsah bílkovin je nejdůležitější faktor, přeci jen kupujeme proteinovou tyčinku. Minimální obsah bílkovin je 30 %, v jedné tyčince by mělo být minimálně 17 gramů bílkovin.
Sledovat pouhé množství bílkovin však nestačí, je důležitý také zdroj bílkovin, protože není protein jako protein.
Mezi vhodné zdroje bílkovin patří: Mléčná bílkovina, syrovátkový koncentrát, syrovátkový izolát, hydrolyzát syrovátkové bílkoviny, micelární kasein, vaječný albumin
Mezi méně vhodné zdroje bílkovin patří: Izolát sójové bílkoviny, kolagen, kaseinát vápenatý, rostlinné zdroje bílkovin
Sacharidy
Oproti bílkovinám, které v tyčinkách uvítáme ve vysokém zastoupení, sacharidy by měly tvořit nižší část. Proteinová tyčinka by měla obsahovat maximálně 20 gramů sacharidů, z čehož cukry by měly tvořit nejnižší zastoupení, komplexní sacharidy a polyalkoholy by měly mít převahu.
Zdroje sacharidů v proteinových tyčinkách tvoří: Cukry (monosacharidy a disacharidy), komplexní polysacharidy a polyalkoholy.
Polyalkoholy, ano či ne?
Polyalkoholy (polyoly) jsou látky velmi podobné sacharidům, mají však velkou výhodu – mají nízkou energetickou hodnotu. Mezi nejpoužívanější polyoly se řadí maltitol (2,4 Kcal/g) a erythritol (0 Kcal/g) – sacharidy obsahují 4 Kcal/g pro srovnání. Jsou tedy vhodnými látkami pro proteinové tyčinky, není však vhodné konzumovat vysoké dávky těchto látek, mohou způsobovat trávicí a zažívací potíže či zadržování vody v těle.
Dále najdeme také proteinové tyčinky, které jsou slazené stévií, která patří také mezi sladidla bez kalorií a navíc je přírodního původu, řadí se tedy mezi vhodné zdroje.
Vláknina
Kvalitní proteinová tyčinka by měla obsahovat minimálně 8 až 10 gramů vlákniny (denní doporučený příjem vlákniny je 25 až 30 gramů). Zdroje vlákniny v tyčinkách: Inulín, kukuřičná vláknina, ovesná vláknina, isomalt-oligosacharidy, fruktooligosacharidy.
Tuky
Tuky jsou makroživinou s největší kalorickou hodnotou (9 Kcal/g), proto obsah tuků bude také klíčovým faktorem pro celkovou kalorickou hodnotu proteinové tyčinky, je vhodné tedy vyhledávat proteinové tyčinky s nízkým obsahem tuku – na tyčinku okolo 5 až 10 gramů.
Speciálními tyčinkami jsou takzvané „Low carb“, které mají výrazně snížené množství sacharidů, které bývá nahrazeno zvýšeným množství tuků, proto pokud je Vašim stravovacím režimem styl keto diety, tyčinky s vyšším obsahem tuku pro Vás nebudou překážkou.
Mezi vhodné zdroje tuků patří: Kakaové boby, kakaové máslo, mandlové máslo, extra panenský kokosový olej, ořechy, lněné semínko, řepkový olej, mléčný tuk, ořechové máslo.
Mezi nevhodné zdroje tuků patří: Palmový tuk, kokosový tuk, palmojádrový tuk.
Další látky v proteinových tyčinkách:
Vitamíny a minerály – jsou dobrým benefitem proteinové tyčinky.
Potravinářské přísady - stabilizátory, plnidla, barviva, zvlhčovadla, emulgátory, aromata, kypřicí látky – jsou často nutné při výrobě proteinových tyčinek, jejich obsah by však neměl být příliš vysoký.
Závěrem