Popis
Složení
Arabica 100%Chuť kávy
Pokud jde o chuť, připravte se, že zelená káva není nijak výrazná. Lze ji snad přirovnat k zelenému čaji. V případě Brazílie Santos lehce sladkému, nevýraznému. Když použijete tato zrna k domácímu pražení, můžete očekávat intenzivní, plné tělo, lehkou kyselinku a chutě květin, ořechů či karamelu. Vše se ovšem odvíjí od zkušeností pražiče.
Země původu | Brazilie |
Region | Sao Paulo |
Chuť | Čokoláda, Sušené ovoce |
Odrůda | Bourbon |
Nadm. výška | 1300m |
Zpracování | Mokré |
Původ kávy
Tato kávová zrna pocházejí z kopců regionu Sao Paulo, který je, mimochodem, bohatší než Argentina, Paraguay a Bolívie dohromady. Zároveň jde o nejlidnatější brazilský region s mimořádně zajímavou a dlouhou historií, kulturním zázemím a skvělou dopravní infrastrukturou. Ani zemědělství nestojí stranou. Sao Paulo je jedním z nejvýznamnějších světových producentů fazolí, rýže, pomerančů, cukrové třtiny, květin, kukuřice, mléka, vína, oleje a samozřejmě také kávy. Ta je ostatně nepostradatelnou exportní komoditou pro celou Brazílii. Nezpracovanou zelenou kávu může země bezcelně vyvážet do USA, Japonska a Evropské unie.
Kávovníkové plantáže v Sao Paulu pokrývají cirka 216 tisíc hektarů půdy. Některé jsou oblíbeným turistickým cílem, takže se poblíž kávovníků můžete ubytovat a spolu s farmáři alespoň načas o keře pečovat nebo se dokonce podílet na sklizni a zpracováni červených kávových třešní.
Naprostá většina zeleného zrna putuje samozřejmě do pražíren. Část je určena k mletí, které se ale provádí speciálními stroji, protože „surová“ káva je mimořádně tvrdá. My vám však nabízíme možnost poznat zrnka ze Sao Paula tak, jak byla sklizena – tedy zelená a nemletá. Co s nimi? Jednou z variant je zkusit si je upražit doma. Získáte tu nejčerstvější možnou chuť a autentický kávový zážitek. Pokud se ale do domácího pražení budete pouštět poprvé, možná vás také čeká několik pokusů a opakovaných ladění teploty, délky a dalších parametrů. Někdo praží kávu v přístroji na popkorn, moudřejší je ale použít nepřilnavou pánev. Nabízí se také využít troubu. A úplně nejlepší, pokud to s vlastním pražením myslíte vážně, je pořídit si malou domácí pražírnu.
Druhý způsob využití této zrnkové kávy lze najít v přípravě nálevu. Obsahuje totiž vysoké množství antioxidantů, kofeinu a kyseliny chlorogenové (CGA), která napomáhá ke správnému fungování řady orgánů. Nálev připravíte tak, že zelená zrna vložíte do hrnce, zalijete pramenitou vodou, přivedete k varu a poté už jen dusíte. Nakonec stačí nápoj scedit a popíjet 30 minu před jídlem. Obecná doporučení radí nepřekračovat 2 šálky za den.
S třetím způsobem vám nemusíme radit. Zelenou kávou můžete dekorovat skleničky, svícny, krabičky, můžete z ní tvořit obrazy nebo ji jednoduše použít jako základ suchých vazeb. Je jen na vás, kterou možnost otestujete.
Návod na přípravu
- Na jednu porci nápoje použijte cca 7g kávy (2 kávové lžičky).
- Zalijte vroucí vodou a asi 5 minut nechejte vyluhovat.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.