ZELENÁ KÁVA BRAZÍLIE SANTOS - ZRNO

Neohodnoceno
 

Někdo to rád… nepražené a v celku. Zelená nemletá kávová zrna vzbuzují zvědavost. Jsou totiž velmi tvrdá, takže je sami nepomelete. Na druhou stranu je ale můžete použít k domácímu experimentování s pražením, nebo z nich uvařit silný extrakt. A také jimi polepit drobné dekorativní předměty. Co si vyberete, necháme na vás. Zelená káva Brazílie Santos se hodí pro všechny případy.

101 Kč
Kategorie KÁVA
Zvolte variantu
Kód produktu 1658/100 Množství: 100 g Skladem 101 Kč
   
 

Složení

Arabica 100%

Chuť kávy

Pokud jde o chuť, připravte se, že zelená káva není nijak výrazná. Lze ji snad přirovnat k zelenému čaji. V případě Brazílie Santos lehce sladkému, nevýraznému. Když použijete tato zrna k domácímu pražení, můžete očekávat intenzivní, plné tělo, lehkou kyselinku a chutě květin, ořechů či karamelu. Vše se ovšem odvíjí od zkušeností pražiče.

 

Země původu Brazilie
Region Sao Paulo
Chuť Čokoláda, Sušené ovoce
Odrůda Bourbon
Nadm. výška 1300m
Zpracování Mokré

 

Intenzita
  
Kyselost
  
Zrno
    
 Zpracovani
    
 

Původ kávy

Tato kávová zrna pocházejí z kopců regionu Sao Paulo, který je, mimochodem, bohatší než Argentina, Paraguay a Bolívie dohromady. Zároveň jde o nejlidnatější brazilský region s mimořádně zajímavou a dlouhou historií, kulturním zázemím a skvělou dopravní infrastrukturou. Ani zemědělství nestojí stranou. Sao Paulo je jedním z nejvýznamnějších světových producentů fazolí, rýže, pomerančů, cukrové třtiny, květin, kukuřice, mléka, vína, oleje a samozřejmě také kávy. Ta je ostatně nepostradatelnou exportní komoditou pro celou Brazílii. Nezpracovanou zelenou kávu může země bezcelně vyvážet do USA, Japonska a Evropské unie.

Kávovníkové plantáže v Sao Paulu pokrývají cirka 216 tisíc hektarů půdy. Některé jsou oblíbeným turistickým cílem, takže se poblíž kávovníků můžete ubytovat a spolu s farmáři alespoň načas o keře pečovat nebo se dokonce podílet na sklizni a zpracováni červených kávových třešní.

Naprostá většina zeleného zrna putuje samozřejmě do pražíren. Část je určena k mletí, které se ale provádí speciálními stroji, protože „surová“ káva je mimořádně tvrdá. My vám však nabízíme možnost poznat zrnka ze Sao Paula tak, jak byla sklizena – tedy zelená a nemletá. Co s nimi? Jednou z variant je zkusit si je upražit doma. Získáte tu nejčerstvější možnou chuť a autentický kávový zážitek. Pokud se ale do domácího pražení budete pouštět poprvé, možná vás také čeká několik pokusů a opakovaných ladění teploty, délky a dalších parametrů. Někdo praží kávu v přístroji na popkorn, moudřejší je ale použít nepřilnavou pánev. Nabízí se také využít troubu. A úplně nejlepší, pokud to s vlastním pražením myslíte vážně, je pořídit si malou domácí pražírnu.

Druhý způsob využití této zrnkové kávy lze najít v přípravě nálevu. Obsahuje totiž vysoké množství antioxidantů, kofeinu a kyseliny chlorogenové (CGA), která napomáhá ke správnému fungování řady orgánů. Nálev připravíte tak, že zelená zrna vložíte do hrnce, zalijete pramenitou vodou, přivedete k varu a poté už jen dusíte. Nakonec stačí nápoj scedit a popíjet 30 minu před jídlem. Obecná doporučení radí nepřekračovat 2 šálky za den.

S třetím způsobem vám nemusíme radit. Zelenou kávou můžete dekorovat skleničky, svícny, krabičky, můžete z ní tvořit obrazy nebo ji jednoduše použít jako základ suchých vazeb. Je jen na vás, kterou možnost otestujete.

 

Návod na přípravu

  1. Na jednu porci nápoje použijte cca 7g kávy (2 kávové lžičky).
  2. Zalijte vroucí vodou a asi 5 minut nechejte vyluhovat.
 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: