Popis
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Jemná, sladká káva s plným tělem zachutná objevitelům nových požitků i protřelým kofeinovým mágům. Kuba Serrano Superior obsahuje méně kyselin než vysokohorské druhy. Charakterizuje ji temná a osobitá chuť hořké čokolády a karamelu. Podobně jako u všech kvalitních stoprocentních arabik, i v tomto případě je při správné extrakci crema hustá a kompaktní.
Země původu | Kuba |
Region | Sierra Maestra |
Chuť | Karamel, Hořká čokoláda |
Odrůda | Bourbon |
Nadm. výška | 900m |
Zpracování | Mokré |
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.
Původ kávy
Pohoří Sierra Maestra leží na jižním pobřeží ostrova Kuba. Jeho nejvyšší hora (zároveň nejvyšší hora celé Kuby), Pico Turquino, má 1974 m n.m. Tropické a vlhké podnebí vytváří pro pěstování kávovníků (Coffea arabica) skvělé podmínky. Tamní půda je bohatá na měď, mangan, chrom a železo. Kubánská káva má proto výjimečný chuťový profil. Nejčastější odrůdy, které na Kubě najdeme, jsou Bourbon, Typica, Caturra a Catui & Catimor.
Kávovníky se sklízejí ručně od července do prosince. Jejich červené plody velikosti a vzhledu třešní jsou zpracovávány takzvanou mokrou cestou neboli promýváním. Hned po sklizni se nasypou do velkých nádob s vodou. Kvalitní část úrody klesne ke dnu, zbytek se sebere z hladiny. Spolu s vodou se třešně protlačují speciálními drticími plechy, které z nich odstraní dužinu. Semena (kávová zrnka) se nechávají fermentovat, následně jsou sušena na slunci a v sušárnách. Nakonec je káva vytříděna a balena po 60 kilogramech do jutových pytlů.
Do Kuby se kávovníky dostaly v roce 1748. Kávové plantáže obdělávají vesničané, kterým patří většinou malé kousky půdy. Mnohdy se sdružují do větších společností, aby zajistili kávě lepší odbyt. Každá šarže kubánské kávy má jasnou a průkaznou historii. Ročně jí země vyveze 8 tisíc tun. Kubánci kávu milují, vaří si ji do termosek, ochucují cukrem a nosí s sebou. Kávu s mlékem dostanete na Kubě jen v lepších hotelech, místní ji pijí pouze slazenou.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.