ZRNKOVÁ KÁVA INDIE ROBUSTA PARCHMENT AB

Neohodnoceno
 

Indická promývaná robusta hraje zásadní roli v sestavování delikátních kávových směsích určených zejména pro italský trh. Většina espress, která si dáte vlastně kdekoli v Evropě, využívá její úchvatně plné a lehce čokoládové chuti a zároveň se díky ní chlubí nádhernou, kompaktní cremou. Teď máte i vy šanci připravit si jedinečný šálek podle svého gusta. Míchejte robustu s arabikou, užívejte si ji samostatně. Zážitky zaručeny!

od 184 Kč
Kategorie Káva, čaje, bylinné směsi
Zvolte variantu
Kód produktu 834/250 Množství: 250 g Momentálně nedostupné 184 Kč
Kód produktu 834/500 Množství: 500 g Skladem 326 Kč
   
 

Složení

Robusta 100%

Crema a chuť kávy

Jedna z nejlepších světových káv odrůdy robusta vyniká fantasticky plnou, hutnou chutí. Typická zemitost je v tomto případě potlačena. Někomu indická robusta údajně připomíná čokoládový puding. Každopádně stopy čokolády v ní určitě najdete.

Crema je vysoká a hutná tak, že kostka cukru jí propadne velmi, velmi pomalu.

 

Země původu Indie
Region Wayanad
Chuť Čokoláda
Odrůda Robusta
Nadm. výška 600 - 900m
Zpracování Mokré

 

Intenzita
    
 
Kyselost
    
 
Pražení
    
 
Zrno
    
 
Zpracovani
    
 
 

Návod na přípravu

  1. Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
  2. Na 1 kávu použijte alespoň 1,5-2 kávové lžičky (přibližně 7 g) mleté kávy.
  3. Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95 °C.
 

Původ kávy

Indie je jediná země, kde rostou všechny kávovníky ve stínu. Farmáři je tam pěstují více než 400 let. Sedm prvních kávových bobulí přivezl údajně svatý Bababudan z dalekého Jemenu a zasadil je v kopcích Karnataky.

Říká se, že každý indický pěstitel kávy do ní vlévá kus svého života. Proto nejspíš tato plodina vykazuje pozoruhodnou škálu vysoce kvalitních lotů a je žádaná po celém světě.

V Indii sklízejí kávové bobule od ledna do března. Kávovníky odrůdy robusta (Coffea canephora) rostou ve stínu stromů, v nižších nadmořských výškách, kde panují teplé a vlhké klimatické podmínky. Stromy zabraňují erozi půdy, obohacují ji o živiny, chrání plantáže před výkyvy teplot a navíc hrají významnou roli jako hostitelé rozmanité fauny a flóry.

Kdo navštíví indické kávovníkové plantáže, všimne si také, že v jejich blízkosti se vždy nacházejí pole s kořením jako pepř, kardamom, vanilka i ovocné stromy – banánovníky a pomerančovníky.

Slovo washed v názvu kávy upozorňuje, že byla zpracována promýváním, tedy poměrně náročným procesem, na jehož konci ovšem stojí káva mnohem kvalitnější, než při zpracování suchým postupem. Praná nebo taky mytá káva se loupe ve speciálních nádržích s vodou, a to nejpozději 24 hodin od sklizně. Pak putuje do kvasných nádob, kde se díky přirozené fermentaci zbaví lepkavé vrstvy a pak je sušena. Buď na přímém slunci, nebo v sušárnách, často oběma způsoby.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: