Popis
Složení
Arabica, Aroma přírodníCrema a chuť kávy
Aromatizovaná káva Krémové sušenky svou chutí skutečně odpovídá populárním mléčně-kakaovým sendvičovým sušenkám. Je tedy sladce mléčná a zároveň nahořkle kakaová. Protože jde ale o kávu, nikoli sladký keks, promítá se do jejího profilu i jedinečný charakter kávy Peru Andes – plný čokolády a ovoce, s lehkou oříškovou dochutí. Crema je světlejší a soudržná.
Země původu | Peru |
Region | Puno |
Chuť | Mléčná čokoláda |
Odrůda | Typica |
Nadm. výška | 1900m |
Zpracování | Mokré |
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.
Původ kávy
Ptáte-li se po původu kávových zrn, z nichž byly Krémové sušenky upraženy, pak vězte, že pocházejí ze světově proslulých plantáží peruánské provincie Puno. Keře kávovníků tam od 18. století pěstují drobní zemědělci, a to především v lesních oblastech vysokých And. Valná většina peruánské produkce je považována za „bio“, protože používání průmyslově vyráběných hnojiv a ochranných postřiků je pro místní obyvatele naprosto nedostupné. Jednak z finančních důvodů, a pak také kvůli značně neschůdnému terénu, v němž jsou plantáže vysazeny. Na každý pád je káva Peru Andes prosta jakýchkoli zdraví škodlivých a toxických sloučenin.
A ptáte-li se, jak se z plantážní Arabiky stanou Krémové sušenky, tady je odpověď. Jakmile jsou plody kávovníků sklizeny, zpracují je peruánští farmáři promýváním. To znamená, že je nasypou do vody a protlačí přes speciální plechy, které zbaví kávu červené dužiny a slupek. Samostatná kávová zrna se pak 12-36 hodin fermentují ve velkých kádích. Následuje další promytí a sušení, obvykle na přímém slunci. Takto zpracovaná zelená káva putuje na burzu.
Následným krokem je samozřejmě pražení. Jde o mimořádně delikátní záležitost, která může kávě dodat na výjimečnosti, ale také ji úplně „pohřbít“. To v případě, že pražič nemá dostatek zkušeností a znalostí. Získat z kávy specifické aroma, pro které je tak oblíbena, není právě snadné. Při pražení jsou kávová zrna rozpálena tak, že postupně mění barvu ze světle zelené na žlutou, žlutohnědou, světle hnědou až tmavě hnědou. Nakonec je káva ochlazena vzduchem.
Právě během pražení je možné přidat ke kávě aroma. Pražič tak zajistí jeho proniknutí dovnitř zrn a uchování až do doby pomletí kávy před přípravou nápoje. Aroma je v tomto případě zapotřebí skutečně velmi malé množství. Druhou možností je kávu aromatizovat až po upražení. Jde o variantu nevyžadující od pražiče tolik zkušeností, na druhou stranu z takové kávy aroma snadno vyprchá. Ochucená káva Krémové sušenky byla vyrobena aromatizací během pražení.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.