Popis
Složení
Arabica 100%, Aroma přírodníCrema a chuť kávy
Vanilka, oříšky a káva – jak jinak, než skvostně, může chutnat takový nápoj. Jeho základ tvoří plantážní vysokohorská arabika zpracovaná promýváním. Proto v ní najdeme ovocné tóny a lehkou nasládlost. Crema je jemná, lehká a zároveň hustá a kompaktní.
Země původu | Peru |
Region | Puno |
Chuť | Vanilka, Ořech |
Odrůda | Typica |
Nadm. výška | 1900m |
Zpracování | Mokré |
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.
Původ kávy
Káva z Peru Puno se ve světě objevuje přes dvě stě let. Skvělé půdní a klimatické podmínky And jí dodávají žádané chuťové a aromatické vlastnosti, šikovné ruce zkušených zemědělců jsou zase zárukou vysoké kvality zpracování. Je pravdou, že až 98 procent farmářů v oblasti jsou malorolníci. To ale nic neubírá na jejich kvalitě.
Právě naopak. Káva je jejich jednou obživou. Na plantážích pracují s celými rodinami. Protože od nich kávu vykupují malí odběratelé, jako třeba my, nemusí jít s kvalitou ani cenou pod únosnou mez. To v případě velkých plantáží, které dodávají kávu nadnárodním koncernům, neplatí.
Káva se z kávovníků (Coffea arabica) sklízí průběžně po celou dobu vegetace. Tím se eliminuje počet nezralých zrnek ve sklizni. V Puna volí dražší a náročnější variantu zpracování kávových bobulí, takzvané promývání. Jeho výsledkem je ale káva s vysokou kvalitou a dlouhou trvanlivostí. Promývaní (fully-washed, wet-porcessed) začíná nasypáním kávových třešní do speciálních nádob s vodou. V nich jsou odděleny nekvalitní plody, dobré se strojově zbaví dužiny. Následuje fermentace v kvasných nádobách a sušení buď na slunci, nebo v sušárnách.
Ochucování kávy je na bedrech našeho zkušeného pražiče. Zrnka postříká nosným olejem s přírodním aroma a pak teprve upraží. Levnější postup (nejprve pražení, pak přidání aroma) nezaručí dlouhodobé uchování vůně a příchuti.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.