ZRNKOVÁ KÁVA KUBA SERRANO SUPERIOR

Neohodnoceno
 

Labužnická pohádka! Tato plantážní káva z jižního pobřeží Kuby se může pochlubit takřka nulovou aciditou, ale plnou chutí se znatelným čokoládovým a karamelovým zabarvením. Pohoří Sierra Maestra, v němž se narodila, jí dalo do vínku sladkou vůni evokující med a třtinový cukr. Když si ji skutečně vychutnáte, objevíte tóny kouře a kubánského rumu.

od 257 Kč
Kategorie Káva, čaje, bylinné směsi
Zvolte variantu
Kód produktu 831/250 Množství: 250 g Skladem 257 Kč
   
Kód produktu 831/500 Množství: 500 g Skladem 463 Kč
   
 

Složení

Arabica 100%

Crema a chuť kávy

Jemná, sladká káva s plným tělem zachutná objevitelům nových požitků i protřelým kofeinovým mágům. Kuba Serrano Superior obsahuje méně kyselin než vysokohorské druhy. Charakterizuje ji temná a osobitá chuť hořké čokolády a karamelu. Podobně jako u všech kvalitních stoprocentních arabik, i v tomto případě je při správné extrakci crema hustá a kompaktní.

Země původu Kuba
Region Sierra Maestra
Chuť Karamel, Hořká čokoláda
Odrůda Bourbon
Nadm. výška 900m
Zpracování Mokré

 

Intenzita
    
 
Kyselost
    
 
Pražení
    
 
Zrno
    
 
Zpracovani
    
 
 

Návod na přípravu

  1. Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
  2. Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
  3. Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.
 

Původ kávy

Pohoří Sierra Maestra leží na jižním pobřeží ostrova Kuba. Jeho nejvyšší hora (zároveň nejvyšší hora celé Kuby), Pico Turquino, má 1974 m n.m. Tropické a vlhké podnebí vytváří pro pěstování kávovníků (Coffea arabica) skvělé podmínky. Tamní půda je bohatá na měď, mangan, chrom a železo. Kubánská káva má proto výjimečný chuťový profil. Nejčastější odrůdy, které na Kubě najdeme, jsou Bourbon, Typica, Caturra a Catui & Catimor.

Kávovníky se sklízejí ručně od července do prosince. Jejich červené plody velikosti a vzhledu třešní jsou zpracovávány takzvanou mokrou cestou neboli promýváním. Hned po sklizni se nasypou do velkých nádob s vodou. Kvalitní část úrody klesne ke dnu, zbytek se sebere z hladiny. Spolu s vodou se třešně protlačují speciálními drticími plechy, které z nich odstraní dužinu. Semena (kávová zrnka) se nechávají fermentovat, následně jsou sušena na slunci a v sušárnách. Nakonec je káva vytříděna a balena po 60 kilogramech do jutových pytlů.

Do Kuby se kávovníky dostaly v roce 1748. Kávové plantáže obdělávají vesničané, kterým patří většinou malé kousky půdy. Mnohdy se sdružují do větších společností, aby zajistili kávě lepší odbyt. Každá šarže kubánské kávy má jasnou a průkaznou historii. Ročně jí země vyveze 8 tisíc tun. Kubánci kávu milují, vaří si ji do termosek, ochucují cukrem a nosí s sebou. Kávu s mlékem dostanete na Kubě jen v lepších hotelech, místní ji pijí pouze slazenou.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: