ČERNÝ ČAJ ASSAM TGFOP 1

Neohodnoceno
 

Vodu na čaj nevařte zbytečně dlouho. Čajové lístky nasypte do předehřáté konvice a zalijte. Louhujte tři minuty a můžete jantarový nápoj rozlévat do šálků. Podávejte je přátelům kolem stolku, povídejte si, vzpomínejte, plánujte. Přesně pro takové chvíle se narodil černý čaj z Assamu. Byl stvořen, aby vnášel harmonii a pohodu tam, kde si ji umí užít.

340 Kč
Kategorie Káva, čaje, bylinné směsi
Zvolte variantu
Kód produktu 852/250 Množství: 250 g Skladem 340 Kč
   
 

Složení

Černý čaj Assam TFGOP 1 100%

Nálev a chuť čaje

Tento pravý indický černý čaj má nálev nádherné jantarové barvy. Jeho chuť je plná, hladká a harmonická. Jako typický Assam zanechává na patře nasládlou až medovou stopu. Aroma je lehké, velmi příjemné. V Indii pijí černý čaj tradičně velmi silný a ochucený mlékem. Vyzkoušejte to také!

Země původu Indie
Chuť Přírodní
Nadm. výška 150m
Region Assam
Sběr Poslední sklizeň

 

Intenzita
    
 
Trpkost
    
 
Množství teinu
    
 
Kvalita
    
 
Opakované zalití
    
 
 

Příprava

Teplota 100 °C Doba přípravy 3-5 minut Množství 1 čajová lžička na 1,5-2 dl

 

Návod na přípravu

  1. Černý čaj zalijte vroucí vodou (100 °C), v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
  2. Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
  3. Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

 

Původ čaje

Je všeobecně známo, že indická produkce černého čaje patří ke světovým špičkám. Vynikající assamský čaj je vyhledávaný pro osvěžující účinky i oblíbenou nasládlou chuť. Je silný, a proto ho milují lidé s náročnou duševní nebo fyzickou prací.

Specifický druh čajovníku čínského Assamica, který je typický velkými lístky, roste v nížinách kolem indické řeky Brahmaputry. Místní klima mu svědčí – je dostatečně vlhké a teplé. Rovinatá krajina dovoluje provádět první sklizeň čajových lístků v březnu a dubnu, druhá následuje už v květnu a většinou bývá bohatší. Druhý „flush“ se někdy označuje jako „Tippy Tea“, to podle velkého množství zlatých chloupků (tips) na listech. Jejich chuť je popisována jako sladší a plnější. Listy Camellia sinensis var. Assamica jsou tmavě zelené, lesklé a v porovnání s čínskými odrůdami poměrně široké.

Škubání čajovníkových keřů je záležitostí převážně žen. Než brzy zrána vyrazí na rozlehlé plantáže, vybaví se velkými bambusovými koši, které popruhem upevňují kolem čela. Ve zpracovatelských továrnách se lístky nechají zavadnout a v celku se fermentují. Čaj je rozložen v tenkých vrstvách a za zvýšené vlhkosti i teploty v něm proběhne oxidace enzymů. Chemická reakce zvýrazní jeho barvu a chuť, závisí na ní i síla a jasnost čaje. Celý proces výroby černého čaje je dokončen v sušárně, kde se za přísného dohledu manažera plantáže stává ze zeleného materiálu voňavý a lahodný černý čaj.

Díky označení čaje písmeny TFGOP 1 snadno rozklíčujeme, že jde o Tippy Golden Flowery Orange Pekoe, tedy čajovou sortu vynikající kvality s vysokým podílem ochmýřených výhonků (tipsů) a jemnou aromatickou chutí.

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: